HYRA BIL – 18 TIPS DU MÅSTE KÄNNA TILL

4 VIKTIGA TIPS SOM GER DIG STENKOLL

01

FÖRSÄKRING

Oftast brukar hyrbilsförsäkringen som ingår räcka. Vill du inte ta någon risk kan du lägga till fullt skydd när du bokar, men det brukar vara väldigt dyrt att lägga till försäkringar på plats.

02

KREDITKORT

Ha alltid med dig minst ett kreditkort i förarens namn, gärna med självriskreducering. Observera att det är viktigt att det är ett kreditkort och inte ett betalkort.

03

DEPOSITION

När du bokar bör du kolla hur stor depositionen är – och dubbelkolla att beloppet på kreditkortet är tillräckligt för att lösa ut bilen mot depositionen.

04

UNDVIK FÖRSÄKRINGAR PÅ PLATS

Undvik att köpa till extraförsäkringar på plats – detta är det vanligaste knepet för att få kunden att köpa mer.

NÄR DU BOKAR…

…BOKA I GOD TID

Det finns många fördelar med att boka hyrbilen i god tid, inte bara att det oftast blir billigare – du kan också vara säker på att få den bil du önskar, önskad extrautrustning m.m.

…DUBBELKOLLA KÖRSTRÄCKAN

Normalt sett brukar körsträckan vara obegränsad. Dubbelkolla detta, för om körsträckan inte är obegränsad bör du se till att hålla dig inom gränsen – annars kan det bli väldigt dyrt.

…TA VARA PÅ KÖRTIDEN

Om det går, välj inte en avlämningstid som är senare än upphämtningstiden – då måste du betala för ett dygn till.

…KOMPAKT, MELLANKLASS ELLER FULL-SIZE?

Fokusera inte på vad det är för typ av bil – det är storleken som är avgörande, t.ex. om bilen du valt är kompakt, mellanklass eller full-size. Tänk på att välja en bil som passar dina önskemål – det brukar vara dyrt att uppgradera på plats.

…HUR MYCKET ÄR DEPOSITIONEN PÅ?

Depositionen måste betalas på plats när du hämtar ut bilen och ska betalas med ett kreditkort. Se till att ditt kreditkort har tillräckligt med utrymme för att lösa ut bilen på plats.

…EXTRAUTRUSTNING?

Glöm inte att boka eventuell extrautrustning, som t.ex. bilbarnstol och GPS i förväg, annars kan det bli extra dyrt och du kan hämta ut din bil på avsatt tid.

NÄR DU HÄMTAR UT BILEN…

…REGISTRERA ALLA FÖRARE

Var noggrann med att registrera alla personer som ska köra bilen – det blir troligtvis lite dyrare, men det är viktigt att försäkringen gäller alla förare, annars kan det bli väldigt dyrt vid eventuell olycka.

…KLARGÖR ATT DU INTE VILL HA NÅGRA TILLÄGG

Var tydlig mot personalen med att du inte vill ha några tilläggstjänster, som t.ex. försäkring eller uppdatera till större bil – det blir ofta väldigt dyrt att göra detta på plats.

…FOTA BILEN OCH EVENTUELLA SKADOR

Du bör alltid gå igenom bilen noggrant och dokumentera eventuella skador, annars riskerar du att behöva betala för skadorna – och det kan bli väldigt dyrt. Gör även en snabb säkerhetskontroll och kontrollera att allt funkar som det ska.

…DUBBELKOLLA KROCKKUDDEN

Kontrollera att krockkudden (airbagen) på passagerarsidan fungerar och att den är aktiverad.

NÄR DU LÄMNAR TILLBAKA BILEN…

…TANKA UPP BILEN

Tanka alltid upp bilen till full tank innan du lämnar in den, det brukar gälla 9 av 10 gånger, oavsett vilken bränslepolicy ni har kommit överens om.

 …LÄMNA I GOD TID

Var ute i god tid när du ska lämna tillbaka bilen och dubbelkolla vart den ska lämnas. Ska du vidare med flyg kan det vara bra att kolla upp avståndet mellan flygplatsen och biluthyraren, ibland kan det vara busstransfer däremellan.

…TÖM BILEN

Glöm inte att tömma bilen och ta med alla ägodelar när ni lämnar bilen – kolla igenom handskfacket, bagaget, under stolarna och så vidare.

…STÄDA EFTER ER

Städa bilen och plocka bort det värsta innan du lämnar tillbaka den, för att slippa betala eventuell städavgift om bilen anses vara ”för smutsig”.

Antal åkte mil

Har du koll på, hur många mil du har åkt i hyrbilen? Med en elektronisk körjournal installerat behöver du inte själv ha koll på mätarställningen.