LADDA ELBIL

Vad kostar det att ladda en elbil?

Ladda ett tomt batteri kostar cirka 1,5-2 kronor per mil som laddas. Det genomsnittliga priset för en elbil kostar cirka 2 500 kronor per år. I en artikel på kraftringen.se kan du läsa mer om vad kostnaden för att ladda en elbil är.

Laddtid – elbil

Det finns mycket som behövs tänkas på när du ska ladda elbil. I ett blogginlägg på Eways.se kan du läsa mer om laddtiden för elbilar och hur många mil per timme du kan ladda.

Hur lång tid tar det att ladda en elbil?

Elbilsladdning mellan olika elbilar skiljer sig från modell till modell. Men i snitt tar det cirka 30 minuter att ladda 80% av batteriet i en snabbladdare och 2-8 timmar beroende på vilket uttag du laddar ifrån.

Laddtiden för elbilar varierar förstås också beroende på vilken laddbox du använder eller på vilken laddstation du laddar batteriet. Nedan får du ytterligare faktorer som spelar in i hur snabbt det går att ladda en elbil.

  • Hur mycket effekt din bil kan ta emot
  • Vilken effekt din laddkabel kan hantera
  • Hur mycket effekt laddstationen ger
  • Vilket väder det är ute
  • Batteriets temperatur
  • Hur tomt batteriet är
  • Vilken sorts laddutrustning du väljer
electric car model

Ladda elbil säkert och smidigt

Var kan man ladda elbil?

Ladda elbil hemma

Idag är det populärt att ladda elbilen hemma. Detta genom att sätta upp en laddstation eller laddbox i sitt garage alternativt på uppfarten. Är du intresserad av att börja ladda bilen på hemmaplan? Eways.se erbjuder nyckelfärdiga installationer i hela Sverige. Här kan du hitta allt från smarta laddboxar till olika varianter av laddkablar.

Ladda elbil på jobbet

Idag har allt fler företag sett till att gradvis byta ut parkeringsplatser mot elparkeringar och laddmöjligheter för elfordon. Detta för att dels erbjuda sina anställda den sortens möjlighet, och för att uppnå målen i sina miljöpolicys.

Snabbladdare till elbil längs vägarna

Det finns idag också mängder med ställen där du kan ta del av en snabbladdare längs vägen för att snabbt och smidigt kunna ladda bilen för att sedan fortsätta din resa. Kolla in uppladdning.nu för att se var du kan snabbladda elbilen.

Laddmöjligheter på shoppingcenter eller matställen

Idag har allt fler även satt upp laddstationer på shoppingcenter och matställen som på McDonalds, Max och Burger King. Här kan du också ofta ladda elbil gratis, vilket är en stor fördel.

Laddstolpar bostadsrättsförening

Att installera laddstolpar till elbilar i bostadsrättsföreningen har flera fördelar, såsom att öka priset på bostäderna, främja hållbar transport och skapa intäkter för föreningen. Det är möjligt att söka om bidrag från Naturvårdsverket. Läs mer om hur ni går till väga för att kunna ladda elbilar i bostadsrättsföreningen.

Elektroauto wird an der Ladestation aufgeladen

Kan man ladda elbil i vanligt uttag?

Tekniskt sett kan du idag ladda en elbil i ett vanligt uttag. Dock är detta en risk och inte ett säkert sätt. Att ladda elbil i vanligt uttag kan innebära stora säkerhetsproblem då vanliga uttag inte är skapade för en hög belastning under en lång period. Ökas intensiteten mer än vanligt ökar även brandrisken. På evbox.se kan du läsa mer om risken för att ladda ur vanligt uttag.

Snabbladdare elbil

Det snabbaste sättet att ladda batteriet till din elbil görs idag genom en snabbladdare. Dock finns det inte möjlighet att ha en snabbladdare hemma, utan är detta är speciella installationer som finns längs vägarna mellan städer. Med en snabbladdare kan du ladda din bil på 20-40 minuter beroende på hur tomt batteriet är. Att stanna på en laddstation som denna ger dig också möjlighet för en bensträckare eller matpaus för att sedan komma tillbaka till en fulladdad bil.

3 fas laddare elbil

En 3 fas laddare till elbil är en laddstation som använder 3 fas ström för att ladda din elbil snabbare än en vanlig 1 fas laddare. Detta innebär att du kan få en full laddning på kortare tid, vilket är idealiskt för de som vill minimera tiden det tar att ladda sin elbil. Vid laddning med en 3 fas laddare är det viktigt att din elbil är kompatibel med denna typ av laddning - det introduceras fler och fler elbilar som kan laddas på båda 1 fas och 3 fas.